Amb les piles carregades de les vacances d'estiu, toca començar a organitzar i planificar el curs escolar dels nostres fills, 9 mesos donen per molt i per això cal planificar-ho amb temps i sempre tenint en compte l'interès i la motivació dels menors.
Ara és moment de fer mil i una preguntes: Quin horari té aquest any a l'escola? Quines activitats extraescolars hi ha disponibles per a aquest curs? Continuem amb les mateixes del curs anterior o canviem? Com quadrar les extraescolars de cadascun dels meus fills?, etc. Sabem que no és fàcil (tampoc impossible) i en el nostre afany per ajudar-vos a la vostra rutina diària hem pensat com podem contribuir a l'inici de curs.
És per això que us facilitem 3 consells per aconseguir que l'inici de curs no us suposi un estrès afegit.
1. Seu amb el teu fill quan sàpigues el seu horari escolar i les possibles activitats extraescolars que hi haurà al curs. Pregunta-li si li agrada alguna activitat de les comentades o si per contra prefereix una altra activitat. Inscriure els nens a activitats lúdiques que no són del seu gust pot ser de vegades més perjudicial que beneficiós, la desmotivació i el desinterès es pot generalitzar a altres facetes de la seva vida, tant a nivell personal com escolar. A més, no és adequat saturar-los amb moltíssimes activitats extraescolars, són nens i per tant també hi ha d'haver temps lliure per gaudir, jugar i relaxar-se, per exemple veient una pel·lícula en família.
2. De vegades, apuntar els nens a classes d'idiomes o altres classes de suport pot suposar algun conflicte a casa. Com que adults hem d'entendre i comprendre que els nens de vegades estiguin esgotats, estem parlant de nens que poden arribar a passar al voltant de 7-8 hores a l'escola més el temps que a la tarda tenen activitats o classes, realitzar les tasques que ens manen des de l'escola, preparar i estudiar els exàmens… Per això, et recomanem que parlis amb ell, explica-li per què creus que serà positiu que assisteixi a algunes classes en concret, quins beneficis podrà tenir per a ell, com seran les classes, si va també algun company o amic, etc. Cal convèncer-los que és positiu per a ells, no ho han de veure com una cosa negativa o fins i tot com un càstig perquè, per exemple, “no se'm dóna bé l'anglès o les matemàtiques”.
3. Triades les activitats, us recomanem que feu un horari conjuntament i adaptat a l'edat dels vostres fills. En aquest horari és molt important que hi hagi temps de treball i estudi, temps per al descans i temps per a l'oci, si no hi ha temps per a tot, ens hem de replantejar si hi ha massa activitats o si s'està gestionant bé el temps. Lògicament, a mesura que els nens creixen, van disminuint el temps de lleure entre setmana i augmentant el temps de treball i estudi, però és important tenir-ho en compte i per exemple, no voler que el nostre fill de 6 anys tingui el mateix horari que el seu germà gran de 10 anys. A més, l'horari ha de ser realista, no serveix de res que fem un horari que sabem que serà impossible complir.
El nen s'ha de responsabilitzar amb aquest horari elaborat també per ell, de manera que, si a l'est vam establir 90 minuts per fer les tasques escolars i un dia no hi ha res de deures, ha d'invertir aquest temps a organitzar la matèria d'examen, preparar el contingut a estudiar, reforçar allò que ens costa més, avançar matèria, etc.
Amb aquests tres petits consells, l'inici de curs i la tornada a la rutina serà menys complicat, ja que els nens treballen millor quan se senten persones actives en el procés de presa de decisions i quan se'ls avança què els esperarà el nou curs.
Plató ja ho deia: “el començament és la part més important de l'obra”.
Descobreix més informació a l' Academia Quo Vadis o omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu. (clic aquí)Academia Quo Vadis
Gràcies per llegir-nos, us esperem a les nostres xarxes socials @academia_quo_vadis
Comentários