top of page
  • Writer's pictureACADEMIA QUO VADIS

Proactivitat: les 5 claus

Potser no tens clar què és la proactivitat. Per a molta gent, ser proactiu és sinònim de capacitat per prendre iniciativa. Realment va molt més enllà. De fet, és l'hàbit que sosté gairebé tot el que compartirem en aquest article.
Què és ser proactiu?


Ser proactiu és tenir la capacitat de prendre les decisions necessàries per fer allò que volem amb la nostra vida.


Usant el símil del vaixell de la teva vida, la persona proactiva sosté el timó per anar on ha decidit, sense importar les circumstàncies externes. En canvi, la persona reactiva es deixarà portar pels vents i els corrents.


A l'Acadèmia Quo Vadis intentem dirigir els nostres alumnes cap a una mentalitat proactiva, cap a uns comportaments adequats.

 

A continuació, comentarem les 5 claus per ser més proactiu.
1. Observar i replantejar els paradigmes


Els nostres paradigmes defineixen la nostra manera de percebre, comprendre i interpretar el món. Són molt poderosos perquè creen les ulleres que fem servir per interpretar la realitat.


La primera clau per ser més proactiu és poder observar i replantejar els nostres paradigmes. Només així podem començar a decidir en plena consciència.
2. Ser responsable


Ser proactiu comporta ser-ne responsable. Implica prendre decisions de manera conscient i assumir-ne les conseqüències.


Per bé o per mal, som els únics responsables de la nostra pròpia vida. La nostra vida actual és la conseqüència de decisions conscients i inconscients que prenem en el passat.


Aquesta idea és molt poderosa perquè implica que la decisió de canviar les coses que no ens agraden només depèn de nosaltres mateixos.


Per exemple, si la nota de matemàtiques ha estat la que no esperàvem, molt possiblement caldrà més esforç, més dedicació. Aquest és un dels aspectes fonamentals treballat a l'Acadèmia Quo Vadis de Premia de Mar.3. Centrar-se al cercle d'influència


Tot el que ens ocupa a la vida es pot ubicar al nostre cercle d'influència o de preocupació:


  • El cercle d‟influència representa el que depèn directament d‟un mateix o de les actuacions d‟altres persones però sobre les quals podem tenir algun tipus d‟influència (la relació amb el professorat, l‟escola, els companys de classe…)


  • El cercle de preocupació inclou la resta de qüestions que ens ocupen, però sobre les quals no podem influir directament (les amistats, les relacions de parella, les xarxes socials…)


Les persones proactives dediquen la major part del temps i l'energia al cercle d'influència. D'aquesta manera reforçar la seva capacitat per canviar allò que es proposen i el cercle d'influència s'estén.

 

Les persones reactives se centren en el cercle de preocupació. L'energia es perd en queixes i culpes als altres o circumstàncies. Actuant així, les persones reactives donen el poder a coses de fora per condicionar-ne la capacitat d'actuació. Es fan víctimes impotents de les circumstàncies. El cercle d'influència s'encongeix.

 

Per tant, una persona proactiva sap que ha d'acceptar tot allò que està fora del seu cercle d'influència. Aquesta acceptació no s'ha de confondre amb la ressignació, que consistiria a deixar d'actuar sobre una cosa que no ens agrada i que és al nostre cercle d'influència.
4. Parar atenció al llenguatge


El llenguatge que fem servir per descriure les nostres experiències i la nostra visió del món diu molt de la nostra manera de pensar.

 

El llenguatge proactiu se centra en la capacitat d'actuar i de decidir. En canvi, el llenguatge reactiu indica que les circumstàncies o altres persones ens forcen a fer allò que fem. No tenim la llibertat de triar les nostres pròpies accions.
5. Mantenir els compromisos


Quan les persones proactives actuen sobre el cercle d'influència, es comprometen amb altres i amb un mateix. Però el més important és que mantenen els compromisos i les promeses. D'aquesta manera els altres hi poden confiar i sobretot confien en ells mateixos.


Els compromisos amb nosaltres mateixos i amb els altres i la integritat amb què els mantenim són l'essència de la nostra proactivitat.

 

Per iniciar un canvi significatiu als nostres alumnes, cal començar per cultivar l'hàbit de la proactivitat.

 

A l'Acadèmia Quo Vadis considerem que la proactivitat és la clau que ens obre les portes d'un món de possibilitats.

 

T'animes a provar-ho?Descobreix més informació a l'Acadèmia Quo Vadis completa aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.academia Quo Vadis

Gràcies per llegir-nos, els esperem a les nostres xarxes socials.0 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


  • pixlr-bg-result%20(1)_edited
  • email-150454_640
  • whatsapp%20logo_edited
bottom of page